Χαλβάς Φαρσάλων

Υλικά

1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες corn flower
3 κούπες ζάχαρη και 1 κούπα ακόμα για την καραμέλα
4 κούπες κρύο νερό
ξεφλουδισμένα αμύγλαλα (όχι καβουρδισμένα).


Πως το φτιάχνω

α) Ανακατεύω το σπορέλαιο, το corn flower, τις 3 κούπες ζάχαρη και τις 4 κούπες κρύο νερό σε ένα μπολ για να ομογενοποιηθούν.

β) βάζω μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί βάζω μέσα λίγη - λίγη τη ζάχαρη (2-3 κουταλιές κάθε φορά). Την ανακατεύω μέχρι να καραμελώσει και προσθέτω την επόμενη ζάχαρη μέχρι να εξαντλήσω τη μία κούπα που προορίζεται για την δημιουργία της καραμέλας. Προσέχω να μη μου μαυρίσει γιατί τότε πικρίζει και είναι για πέταμα.

γ) Προσθέτω πολύ προσεκτικά το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα με την καραμέλα και χαμηλώνω λίγο το μάτι. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει το χαλβάς και μόλις γίνει τον μεταφέρω σε ταψάκι ή pyrex, τον πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και τον βάζω στο grill για 5-10min για να δημιουργηθεί καραμέλα από πάνω.

Τρώγετε και ζεστός και κρύος.

Τips and tricks και η πλήρης αλήθεια

1. Τη συνταγή την έχει κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στο Mega όπου υπάρχει και video με την εκτέλεσή της Η συνταγή είναι καλή αφού αντικατέστησε την προηγούμενη που είχα όμως...
2. Μου έπηξε αμέσως με αποτέλεσμα να μην απορροφήσει το λάδι κάτι που όμως δεν με ενόχλησε γιατί ούτε τη γεύση χάλασε αλλά ούτε και ήταν κάποιο πρόβλημα το να το πετάξω μια και ξεφορτώθηκα και λίγες θερμίδες (λέμε τώρα!).
3. Στο video νομίζω ότι ο Πετρετζίκης είναι λίγο υπερβολικός με το πόσο θα πρέπει να σφίξει για να την αποσύρω από τη φωτιά γιατί εγώ που έκανα ακριβώς ότι είπε είχα ένα αποτέλεσμα ελαφρώς πιο σφιχτό από αυτό που έχω συνηθίσει.
4. Προαιρετικά υλικά: άλλοι ξηροί καρποί ή θυμάρι (?!).




1 comments:

Nectaria said...

Τον ξανάκανα πριν λίγες μέρες και διαπίστωσα ότι γίνετε καλώς και με λίγότερη ζάχαρη (περίπτου μισό ποτήρι λιγότερη).

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.

Followers


Recent Comments